Plocka hjortron i Lappland

Övriga aktiviteter och sevärdheter i Lappland

Förutom våra egna aktiviteter finns det en rad andra lokala verksamheter som erbjuder naturnära upplevelser och aktiviteter. Vi kan tipsa om dessa samt att vi kan hjälpa Er med bokningar av vissa av dem. Vi tipsar även om sevärdheter man kan ta del av. Oavsett om Ni önskar t.ex. en veckas fiskesemester i olika vatten eller vill kombinera detta med lite omväxlande aktiviteter törs vi lova att Ni inte kommer att glömma Er vistelse och semester hos oss och att det här finns något för hela familjen.

Viltsafaris

Det finns möjligheter till flertalet viltsafaris i regionen. Älgsafari, rensafari eller bäversafari för att nämna några. Guiden tar Er med till platser där Ni har goda möjligheter att komma nära djuren.

Den "Vandring med renar" aktivitet är garanterat en annorlunda upplevelse och en som förmodligen inte många av dina bekanta har försökt. Denna verksamhet bedrivs av Arctic Glas.
www.arcticglas.se

Det finns naturligtvis massor av chanser att stöta på vilda djur i naturen.

Vandring

I vår region finns många fina vandringsmöjligheter och vandringsleder. Vi rekommenderar bland annat området i Reivo naturreservat som har fina vandringsleder i äkta urskogsmiljö samt Vittjåkk-Akkanålke fjällurskog. Vittjåkk-Akkanålke är ett lågfjäll omgivet av ett vidsträckt skogslandskap. Vittjåkk-Akkanålke är för övrigt också ett naturreservat med fina fiskesjöar och raststugor.

I Reivo reservatet har vi även en av våra vildmarksstugor och fiskemöjligheter. I dessa områden kan vi arrangera guidade vandringsturer eller vandring på egen hand. För dem som vill fjällvandra i högfjäll finns möjligheter för detta i Arjeplogsfjällen. Arjeplogsfjällen rekommenderas dock främst för erfarna fjällvandrare och ligger c:a 1,5 timmar ifrån vår lodge. Vid intresse av guidade vandringsturer, kontakta oss för närmare information.

Åk med ångtåget i Arvidsjaur

Sommartid finns det möjlighet att ta en resa med ett klassiskt ångtåg. Samtidigt som Ni tar Er fram igenom det vackra landskapet hör Ni tågets tuffande. Precis som ett äkta tåg ska låta :)

Arvidsjaur Järnvägsförening

Forsränning

Att färdas nedför Piteälven sittandes i en gummibåt kräver nerver av stål. Men de erfarna guiderna och valmöjligheten av vilken klass man önskar prova gör att denna aktivitet kan utövas av både familjer som de våghalsade ”daredevils”.
www.byskeaventyr.se
www.plov.se

Skidåkning

I Arvidsjaur finns elbelysta längdspår. Här kan man med längdskidornas hjälp ta en tur tvärs genom den vackra naturen även när det är mörkt.

Prästberget, c:a 1 km ifrån Arvidsjaur bjuder på alpin skidåkning för de lite mer avancerade. Här finns tre nedfarter och backlängden är 400-1050 m. Fallhöjden är 170 m. Svarta och röda pister.

Lågfjället Vittjåkk, c:a 8 km ifrån Arvidsjaur är ett paradis för familjerna. Här finns många lätta pister som får barnen att stortrivas. Backlängden är 500-1400 m. Röda och blå pister.

Fågelskådning

En timme ifrån lodgen ligger Lamburträsket. Här ges fina möjligheter att skåda en mängd olika fåglar i sin naturliga miljö. Ett besök värt för den som är intresserade av ornitologi.

Natur

Naturen är givetvis en attraktion i sig. Och med den svenska "Allemansrätten" kan man vandra och slå läger dom flesta platser utan begränsningar.

På följande webbplats kan du hitta mer information om detta unika koncept och vad det innebär för dig som turist.
www.swedishepa.se

  • Trollforsarna, Piteälven är en mycket vacker forssträcka. Mitt i forsen bildas Trollholmen c:a 4 km lång och upp till 700 meter bred. Trollholmen omges av strida forsar på bägge sidor. Den vackra skogen och forsen som även bildar ett mäktigt trappstegsfall ligger c:a 40 km i från lodgen.
  • Storforsen, Piteälven är en av de största forsarna i Europa. Storforsen fryser aldrig, inte ens vid minus 40 grader celsius på vintern och är ett mycket populärt turistmål. Storforsen ligger c:a 68 km ifrån lodgen.
  • Lillberget - Utsiktstorn med vacker vy över Arvidsjaur.
  • Kallkällan - En liten oas ute i vildmarken på en myr som förtjänar ett besök. Kallkällan håller en ständig temperatur på 4 grader celsius oavsett om det är + 25 grader eller - 30 grader i luften.
  • Bärplockning är en underbar aktivitet! Hitta hjortron, blåbär och lingon.

Vi erbjuder guidade dagsturer till Trollforser, Storforsen , Kallkällen och bärplockning. Mer information finns under våra "dagsturer".

Kanotturer

Båtsuoj Samecenter

Hyr en kanot (eller res med Er egen) och glid fram igenom vattnet. Oavsett om Ni är på jakt efter fisk eller bara vill ha en naturupplevelse att minnas tillbaka till är detta ett paradis. Här finns mänder av möjligheter och det är upp till Er om Ni väljer en vacker sjö eller rinnande älv.

Utan för Slagnäs kan man lära sig mer om samernas liv genom guidade turer i deras sameviste. Här får man också möjlighet att se renarna på nära håll. Mycket intressant för dem som vill lära sig mer om den svenska urbefolkningen.

www.batsuoj.se

Världens längsta linbana

Från Mensträsk/Örträsk linbanestation kan man få en resa med världens längsta linbana som är 13,6 km lång. Tidigare användes linbanan till att frakta malm mellan gruvan och anrikningsverket men fungerar numera för persontrafik. Här får Ni en intressant upplevelse med fina vyer.
Norsjö Ropeway

Isracing

I Arvidsjaur prepareras varje vinter härliga isbanor där man kan delta i ett arrangemang och köra bil på is. Garanterat en vinteraktivitet som får adrenalinet att rusa. Släpp loss rallyföraren i dig och sladda loss under kontrollerade former.

Kultur, Sevärdheter & Museum

Centrumbadet i Arvidsjaur

Här kan man bada i tempererad utepool. En solig sommardag kan vi dock rekommendera ett dopp i en liten skogssjö med vatten som är så klart att man skulle kunna dricka det.

Centrumbadet Arvidsjaur

Golf i Arvidsjaur

Arvidsjaurs golfbana ligger naturskönt runt om  Stora Larstjärn. Här finns en 9 håls pay & play bana.

I Arvidsjaur finns det möjlighet att spela golf även på vintern. Testa detta milt sagt annorlunda golfäventyr. Vi rekommenderar dock att man spelar med gula eller röda bollar :). I mars/april kan man uppleva plusgrader dagtid och minusgrader nattetid. Har man tur med vädret kan man således spela is/snö golf i T-shirt mitt i Lappland. Garanterat inte något de flesta av Era golf kamrater har provat.

Utöver dessa sevärdheter och aktiviteter finns det en mängd andra möjligheter.
För ytterligare information om sevärdheter mm. kontakta Arvidsjaurs Turistbyrå.